Thursday, May 1, 2014

1. Máj versus Den svatého Valentýna

Asi není lepší doba kdy se zamyslet nad časem lásky, než Květen a to zdaleka ne pouze kvůli Prvnímu Máji, ale atmosféře, kterou tento měsíc šíří. O ten pravý čas lásky se tak trochu přou dva svátky a to Den Sv. Valentýna, kterému svátku lásky dáváte přednost Vy?

První Máj  má v české republice velkou podporu. Nebuďte proto překvapeni, když při výletu na Petřín právě v tento den, potkáte spoustu líbajících se párů. Tradicí totiž je políbit ženu pod rozkvetlou třešní. A to je pouze jedna z tradic, která se k tomuto dni váže. Oslavujeme jaro, stavíme takzvané Májky, které se na venkově stále mezi vesnicemi střeží jako poklad a jejich stavění i kácení je velká událost. Do oslav se zapojují i studenti a tradiční Majálesy se rozeznívají v každém studentském městě a shromažďují se na nich tisíce lidí. Je to období po staletí obestřené mýty a láskou.



Den sv. Valentýna je tradiční spíše v Anglosaských zemích, ale jeho obliba neustále roste. Zamilovaní si projevují náklonnost dárky a psaníčky s tvarem srdce. Historie sahá do starého Říma   a názory na původ se liší. V současnosti je tento svátek, z pohledu mnohých, velmi komerční a v České republice je vnímán jako nepůvodní. Srdce na nás zírají prakticky z každé výlohy, je ale na každém jak moc podlehne trendu a užije si den určený zamilovaným.



Vybrali jste si? Lásky není přece nikdy dost tak slavme nejen když nám to předepíší svátky, ale i jen tak – protože nám to třeba připadá jako dobrý nápad :-)

Related Articles

0 komentářů:

Post a Comment